Kalashnikov versus Bulgaria: further information

here

Advertisements

3 responses to “Kalashnikov versus Bulgaria: further information

 1. “We have prepared a number of lawsuits at international arbitration courts …”
  Кои са тия международни арбитражни съдилища? Ми ако нямат “арбитражна клауза”?
  Как руснаците ще удостоверят правата си (толкова повече пред “международен арбитражен съд”, предполага се на Запад, предполага се независим и обективен)?
  Упорито се говори, че сами те без да им мигне окото са откраднали идеята, технологията и дизайна от германско оръжие през войната – и че това никаква тайна не е за нашите “пирати” (а и за никой друг по света).
  Даже и неособено задълбочените представи за това що е то Русия (СССР) навеждат на предположението, че това не е далече от истината.
  Интересно ще бъде развитието. Както и мнения по въпроса. 🙂

 2. da suglasna sum, che statiata e subektivna i neiasna, no chakam s interes poveche juridicheski elementi okolo tozi spor. za sega sme samo na nivo zakani vuv vestnizite. Navremeto ruskoto pravitelstvo napravi sushtata kampania po zashtita na markite vodka razdadeni s licenzionni dogovori i dori prodadeni. Ne beshe tolkova neuspeshna ot juridicheska gledna tochka (ot sobstven opit go znam)

  otnosno arbitrajnite klausi, ne znam dali sushtestvuvat v licenzionnite dogovori, tezi clausi prisustvat chesto v mejdunarodnite dogovori sklucheni s ruskite durjavni predpriatia, tui kato partniorite im (osobeno zapadnite) sa gledali s nedoverie (osnovatelno) kum suvetskata sudebna sistema. Ne znam dali Bg juristite sa imali tozi reflex navremeto

 3. Никой и не е питал юристите навремето 🙂 – всички въпроси със Съветския съюз се решаваха “по товарищески” :). Ако изобщо е имало договори – то те са били “циклостилни” или както днеска ще речем – типови. На никой и през ум не му е минавало, че точно в тази сфера (оръжейната) можем да имаме спорове със СССР – абсурд?!
  Въпросът е, разбира се, принципиален – и лично за мене това е най-интересно, а не толкова формално-юридическата страна, макар че вероятно се преплитат.
  Най-общо казано, ако има violation на някакви съществуващи и основателни права – естествено, че трябва да “отсъдят” (дет вика народът :)) Арсенал.
  Но от друга страна – ако е вярно, че технологията и т.н. на оръжието не е оригинално руска, а това съвсем-съвсем не е изключено – нещата са доста по-сложни. Плюс дето се намесва и изцяло лично и субективно отношение, основано на морални и етични критерии (независимо от юридическия изход на спора). Защото съвсем не е единствен случай, когато руснаците са заимствали (не, ами даже направо “изземвали” – с правата на победители; впрочем, американците също) немските научни и технологични достижения и после са ги представяли като някакъв свой грандиозен успех (какъвто не точно, и не само техен обективно е бил).
  Изобщо, според мене, въпросът с патентите и търговските марки в сферата на оръжията е доста сложен. Това, че Русия навремето е заимствала (за да не използвам по-уличната дума “откраднала”) дизайна от германците, разбира се, все още не означава, че трябва да се оневинят онези, които впоследствие са направили същото по отношение на тях. Но – още се казва у нас – че “нашият” “Калашников” е някаква напълно самостоятелна модификация, при това извършена с руско съгласие, и като така, се счита за нещо ново и различно от първообраза си.
  Досега само са плашели – от което остава усещането, че ако не заведат наистина в скоро време такива дела (но пак – много интересно къде?), то и – цялата работа дори и за самите тях е доста “гузна”.
  Извинения за нахлуването и многословието, може би е досадно 🙂

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s