Европейската Директива 2004/48/CE от 29 април 2004 интегрирана във Франция

С известно закъснение, Франция интегрира тази директива в законодателството си.  Мерките за борба с нарушенията на интелектуална собственост са засилени.

От държавите членки, първенец в приемането на Директивата беше Германия.

Законът предвижда редица новости.

  • Материалната юрисдикция във Франция по ИП права ще бъде съсредоточена само в един съд. За Париж това е Tribunal de Grande Instance de Paris.

От една страна, това улеснява избора на съд, между гореспоменатия и Търговския съд (компетентен до преди няколко дни) и съсредоточава тези доста технически дела в ръцете на специализирани магистрати. Но от друга страна, ако не се увеличи броят на тези съдии,  очаква се задръстване на съда и забавяне на делата.

  • Друг интересн аспект на новия закон  е начинът на  изчисление на щетите нанесени на притежателите на марки.

Опциите предвидени от директивата са няколко.

Определянето на обезщетението е най-трудната част от делото: ищецът трябва по принцип да поднесе обективно доказателство за претърпени щети и пропуснати ползи от факта, че някой е изполвал идентична или сходна марка или е действал в условия на нелоялна конкуренция.

Сумите, с които  съм се се сблъсквала в практиката варират от 1 евро до милион и понякога зависят от настроението в залата.

Новите норми би трябвало да внесат ред и обективност в система, макар и  вече тя да е критикувана.  Според някои юристи новите норми са в разрез с класическата трилогия на гражданската отговорност (вина, вреда и връзка межуд двете).

Като цяло новите правила са предвидени в полза на ищеца, за който представянето на доказателства за претърпени вреди и загуби е улеснено.  За повече информация: френски закон и директива.

Интересно ми е на какво ниво е България относно приемането на тази Директива.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s